Главная | RSS
Меню

Прочее

Убрать рекламу

Новости

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2021 » Февраль » 19 » Вирощування кавунів
16:00
Вирощування кавунів

Вирощування кавунів у відкритому грунті на території України не таке і складне, особливо, якщо дачник правильно підбере сорт, проведе повноцінну підготовку насіння, створить необхідні умови для розсади та організовує якісний догляд за рослиною. Ягода кавуна містить безліч вітамінів і клітковини, більше того, за допомогою соку багато людей лікують проблеми з нирками, а через високий вміст заліза знижується ризик розвитку малокров'я.

Як вибрати сорт кавуна для посадки
Рекомендується віддати перевагу раннім і середньораннім видам, які здатні витримати невелике зниження температури, володіють хорошими смаковими характеристиками, високою транспортабельністю і здатністю зберігатися у відповідних умовах. Найбільшою популярністю в усіх регіонах України користуються наступні сорти:
1) Вогник. Середньоранні кавуни мають соковиту і ароматну м'якоть, можуть досягати ваги в 2,5 – 3 кг. Бажано контролювати кількість зав'язей, адже на рослині не повинно бути більше 5-6 шт, інші слід видалити, щоб не виснажувати культуру і грунт;
2) Кримсон Світ. Ягоди дозрівають протягом 80 днів. Сорт славиться значними врожаями (60 тонн з 1 гектара), а посадка кавуна не вимагає особливих зусиль. Якщо слідувати агротехніці, маса одного плоду може досягати 11 кг, причому м'якоть соковита і без прожилок;
3) Чарльстон-Грей. Даний тип популярний через свою незвичайну, довгасту форму і чималу врожайності (100 тонн з 1 гектара). Один плід може важити до 18 кг, а термін дозрівання в середньому 75 днів;
4) Шуга Бейбі. Незважаючи на відносно невеликі ягоди (близько 5 кг), сорт прославився завдяки дозріванню в короткі терміни (65 днів) і неймовірно солодкою, хрусткою м'якотью. Темно-зелена шкірка не має смуг.

Підготовка насіння до сівби
Щоб насіння кавуна зійшло без проблем і порадувало дачника стійкими плодами, необхідно провести 3 процедури: дезінфекцію, скарифікацію і замочування. Перша має на увазі знищення личинок і збудників різних хвороб. Проводити дезінфекцію можна різними способами, наприклад, замочити насіння в розчині марганцівки протягом 20 хвилин. Після даної процедури їх необхідно витерти і ретельно просушити.
Суть скарификации полягає в тому, щоб пошкодити тверду оболонку насіння і посприяти оперативному проростанню рослини. Найпростішим способом є легке потирання насіння носиком по наждачному паперу. Важливо робити маніпуляцію без застосування значної фізичної сили, інакше можна безповоротно пошкодити посадковий матеріал.
Замочування дозволяє не тільки прискорити схожість, але і відразу помітити нежиттєздатне насіння. Рекомендується звернути його у вологу тканину (підійдуть навіть злегка змочені ватні диски) і покласти в тепле місце. Необхідно періодично перевіряти насіння, не захоплюватися поливом, і не доводити до повного пересихання. Як тільки насіння почне проростати, посадка кавунів насінням у відкритий грунт може бути сміливо здійснена.

Посів насіння на розсаду і посадка у відкритий грунт
Перш ніж приступати до посіву насіння для вирощування розсади, необхідно відразу серйозно підійти до підбору ємності, оскільки рослина не любить пересадки і може не витримати стресу. Кожне насіннячко рекомендується поміщати в окремий торф'яний контейнер. Важливо правильно підготувати родючу суміш, змішавши грунт, перегній і пісок. За 2-3 дні до висадки, слід пролити отриманий грунт слабким розчином марганцівки (для 100% й дезінфекції), а після доповнити її спеціальними препаратами, які насичують землю корисними елементами. Якщо городник планує висадити зовсім небагато насіння, можна придбати в спеціалізованому магазині готову суміш для розсади, яка не потребує додаткових маніпуляцій.
Розсада повинна з'явитися через 3-5 днів після посадки насіння. Висаджувати її необхідно в повністю прогрітий грунт, тому найкраще це робити в середині або наприкінці травня. Посадка кавунів повинна відбуватися у вологу землю, тому рекомендується заздалегідь полити її. Якщо відбувається висадка безпосередньо насіння, кожне зернятко слід заглибити на 3-4 см.
Якщо людина є власником теплиці, його напевно цікавить питання, що стосується того, коли садити кавуни в його випадку. Маючи теплицю під склом, проводити посадку розсади можна вже на початку травні. Щоб ягоди активно розвивалися і росли здоровими, рівень вологості в приміщенні повинен бути близько 60%.

Догляд за кавунами
Здійснюючи висадку на постійне місце у відкритий грунт, необхідно підібрати сонячне місце без будь-яких тіней (близьких будівель або старих високих дерев). Рослина може впоратися з короткочасної посухою, але надмірне зволоження може виявитися згубним для нього, тому поливати потрібно помірно. Протяги і застої води також не сприятимуть повноцінному розвитку ягоди, тому ці моменти потрібно враховувати.
Ідеальний грунт - родючий з нейтральною кислотністю. Якщо ж земля недостатньо насичена корисними мінералами, в кожну лунку при посадці можна внести добриво для ягідних. Сам догляд полягає в періодичному поливі, розпушуванні грунту (щоб розбити засохлу кірку на поверхні), очищенні території від бур'янів і формуванні кущів (стосується деяких сортів кавуна).

Вирощування кавунів не обійдеться без захисту від шкідників. В якості профілактики можна використовувати біопрепарати, або ж віддавати перевагу народним засобам: видалення уражених листків, обробка рослини настоєм часнику, посипання листків золою.
Категория: Растениеводство | Просмотров: 317 | Добавил: racer | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход

Поиск по сайту

Статьи
  • Животноводство
  • Растениеводство
  • Сельхозтехника
  • Пчеловодство
  • Садоводство
  • Усадьба

  • Реклама


    Календарь
    «  Февраль 2021  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728

    Архив записей

    Наш опрос
    Музыку каких лет вы больше предпочитате?
    Всего ответов: 3

    Друзья сайта
  • Карпатські бджоли
  • Пчеловодство. Всё о пчелах
  • Агро-форум
  • Агропортал
  • Форум пчеловодов Донбасса
  • Форум на ТочкУ
  • Пчеловодство без границ
  • Дошка оголошень


  • Копирование материалов только с ссылкой на fermeru.pp.ua © 2011-2024


    2.03(11) -29.02(12) -10.02(13) -10.03(14) -14.03(15) -2.04(16) -26.03(17) -20.03(18) -13.03(19) -05.03(20) -19.02(21) -07.05(22) -10.03(23) -12.03(24)

    Sitemap