Главная | RSS
Меню

Прочее

Убрать рекламу

Новости

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2024 » Март » 12 » Заміна бджоломатки: тихий спосіб
16:23
Заміна бджоломатки: тихий спосіб


Тихій зміні маток відведено чималу роль сучасному бджільництві. Методом користуються, щоб наростити силу сім'ї і для профілактики сімей-трутівок. Утримуєте бджіл у вуликах, що складаються з двох і більше корпусів? Зацікавлені у сильній бджолиній сім'ї? Не використовуєте роздільну решітку для обмеження червлення бджоломатки? Тоді ви повинні знати, як спровокувати її самозаміну.

Вже давно бджолярі зрозуміли: у сім'ях з дефектною або старою маткою бджоли можуть самостійно її поміняти. Вони сприймають маток за запахом, мінімальною рухливістю та посівом малої кількості яєць. Відчуваючи неспроможність своєї королеви, сім'я виводить нову королеву — своєрідний інстинкт самозбереження.

Більшість бджолярів дотримуються правил: не тримати матку довше за два роки. Після цього терміну погіршується її добротність, стара матка сіє більше яєць трутнів, ніж молода, а восени рано припиняє посів яєць. Така поведінка королеви погано відбивається на силі сім'ї, вона починає роїтися та давати менше меду. Все це – вагомі аргументи, щоб застосувати метод тихої зміни матки.

Метод 1. Штучна втрата зв'язку бджіл зі старою королевою

Сім'ю важливо поділити на дві частини. Якщо у вас вулик-лежак, це можна зробити порожніми рамками із сотами. У вулику з великою кількістю корпусів процедура поділу виконується цілим корпусом незаповнених рамок. Розберемо цей спосіб на прикладі вулика-лежака:
1. Візьміть 5 або 6 рамок суші та розділіть сім'ю навпіл. При цьому все одно, в якій половині сім'ї виявиться стара матка, тому не треба шукати її.
2. Переконайтеся, що в обох частинах є розплід, якому 1 день. Його наявність гарантує, що частина сім'ї, що залишилася без матки, втратить з нею контакт і потягне маточники.
3. Після закінчення 16 діб з'явиться нова бджоломатка, сім'я набиратиме сили та об'єднається.
4. Найчастіше нова бджоломатка позбавляється старої.

Цей варіант зміни маток має багато нюансів. Він ефективний лише у випадку зі слабкими та середніми сім'ями. До того ж якість нової бджоломатки буде досить поганою. Як свищева, вона буде недостатньо плідною. Важко підгадати вдалий час для тихої зміни матки: навесні рій стрімко збільшує силу. Але на початку весни через холод ділити сім'ю не можна, а наприкінці — пізно: зміна може не статися. Мабуть, середина цієї пори року за умови тепла — сприятлива умова для тихої зміни матки, оскільки пізніше влітку сім'я з дворічною маткою буде роїтися. Восени не варто ризикувати з проведенням тихої зміни.

Метод 2. Легке пошкодження бджоломатки для досягнення слабкої рухливості

Менш гуманний, але при дотриманні техніки виконання дієвий спосіб. Необхідно трохи покалічити бджолину королеву, щоб спровокувати тиху зміну матки. Якщо відрізати їй одну лапку та крильце, метод може не спрацювати. Практика показує, що матка все одно продовжує відкладати яйця і бджоли не скидають її. Спровокувати бджіл на самостійну зміну матки ефективніше так:
1. Знайти в сім'ї королеву і взяти її за крильця пінцетом.
2. Покласти її на стельову дошку і, притримуючи спинку, повністю відрізати задню, а потім і середню лапку. Будьте обережні, щоб не вирвати, а саме відрізати лапки, інакше бджолина королева загине.
3. Перенести матку на рамку.

Ви помітите, як швидко відреагувала сім'я. Через пару тижнів у ній вже буде хоча б один чи навіть кілька маточників тихої заміни. Покалічена матка продовжить сіяти, доки не з'явиться молода. Короткий період, до осені, можуть сіяти обидві королеви, але потім обов'язково залишиться тільки здорова.

Краще не експериментувати відрізанням трьох лапок. У літературі з бджільництва можна зустріти варіант відсікання однієї середньої та обох задніх лапок, але при цьому мала ймовірність, що матка виживе.

Метод підходить для сімей з низьким ступенем ураження варроа, гарною силою та кормовими запасами. Також обов'язковою є наявність розплоду, який відрізняється віком. Особливо важливе трутневе потомство. Воно дозволяє стабілізувати температуру в гнізді та відвернути самок кліща від засіяних мисочок.

Коли спровокувати тиху зміну бджолиної королеви?

Варто докладніше розглянути період, який найкраще підходить для реалізації тихої зміни матки. Здійснити її краще, як тільки сім'я набрала сили, але не увійшла до ройового стану. Причина такого вибору — подальше настання взяткового періоду, роїння сімей та головного взятку — тоді бджоли-працівниці не звертають уваги на свою королеву.

При цьому під осінь велика ймовірність загибелі матки під час шлюбного обльоту. Так, сім'я осиротіє. Але небажана й зимівля зі старою маткою, адже сім'я із дворічною маткою – потенційний рій на пасіці. Це підтверджує, що зміна королеви має відбутися до настання ройової ситуації.

Почати провокувати тиху зміну бджоломатки краще наприкінці квітня - на початку травня, дочекавшись тепла. Вже до кінця місяця, або ближче до середини червня, нові матки починають сіяти. Це сприятливий період за умови, що весна прийшла вчасно, а не одразу почалося літо. Інакше потрібно буде використовувати протироєві прийоми, а маток виводити з роєвих маточників.

Тиха зміна бджолиної королеви має особливу перевагу перед ройовим, а також свищевим методом виведення маток. Головна її перевага - максимально природний перебіг заміщення матки. Бджоляру не потрібно постійно контролювати стан бджолосім'ї. При тихій зміні не потрібно виконувати перенесення личинок та інші дії, що вимагають величезних сил та часу.
Категория: Пчеловодство | Просмотров: 18 | Добавил: racer | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход

Поиск по сайту

Статьи
  • Животноводство
  • Растениеводство
  • Сельхозтехника
  • Пчеловодство
  • Садоводство
  • Усадьба

  • Реклама


    Календарь
    «  Март 2024  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Архив записей

    Наш опрос
    Музыку каких лет вы больше предпочитате?
    Всего ответов: 3

    Друзья сайта
  • Карпатські бджоли
  • Пчеловодство. Всё о пчелах
  • Агро-форум
  • Агропортал
  • Форум пчеловодов Донбасса
  • Форум на ТочкУ
  • Пчеловодство без границ
  • Дошка оголошень


  • Копирование материалов только с ссылкой на fermeru.pp.ua © 2011-2024


    2.03(11) -29.02(12) -10.02(13) -10.03(14) -14.03(15) -2.04(16) -26.03(17) -20.03(18) -13.03(19) -05.03(20) -19.02(21) -07.05(22) -10.03(23) -12.03(24)

    Sitemap